maanantai 20. kesäkuuta 2016

FM Teemu Korpijärvi: Kansainvälistä Itämeren alueen rajatutkimusta Greifswaldissa




Greifswaldin yliopiston päärakennus Rubenow -aukiolla, joka on nimetty Heinrich Rubenowin (1400–1462), Greifswaldin pormestarin ja yliopiston perustajan mukaan.

Vietettyäni kohta puolisen vuotta Saksassa, Greifswaldin yliopiston Baltic Borderlands -tutkijakoulussa, on eräänlaisen välitilinpäätöksen aika. Kirjoitan täällä väitöskirjaani Vesistöjen ja vallan suhteesta Baltian ristiretkiaikana valmistuakseni yhteisohjaussopimuksella sekä täältä että Itä-Suomen yliopistosta.
Ernst-Moritz-Arndt –Universität Greifswald on vuonna 1456 perustettu yliopisto, joka lukeutuu Euroopan vanhimpiin. Se sijaitsee 56 000 asukkaan Etu-Pommerilaisessa pikkukaupungissa entisen Itä-Saksan alueella. Hansakaupunki Greifswaldin ystävyyskaupunki Suomessa on Kotka. Noin viidesosalla kaupungin asukkaista on jotakin tekemistä yliopiston kanssa. He ovat opiskelijoita, tutkijoita, opettajia ja hallinto- tai muuta henkilökuntaa. Yliopisto on siis merkittävä työllistäjä alueella. Yliopiston kansainvälisimpiin yksiköihin kuuluvat plasmafysiikkaan erikoistunut Max Planck -laboratorio, Krupp -tutkijakollegio ja Baltic Borderlands -tutkijakoulu, jolla on kumppaniyliopistoinaan Lundin yliopisto Ruotsissa ja Tarton yliopisto Virossa. Greifswaldin yliopistolla on myös lämpimät suhteet Skandinaviaan ja Suomeen. Onpa ohjelmastamme valmistunut aiemminkin Itä-Suomen yliopiston tutkija, teologian tohtori Heta Hurskainen.

Ikävä kyllä Itä-Saksan ajan jäljet näkyvät yhä kaupungissa, vaikka sitä on restauroitu jo pitkään sekä Liittotasavallan rahoituksella että EU-tuella. Keskiaikainen vanhakaupunki on kuitenkin kohtuullisen hyvin säilynyt. Jokivartta merelle seuratessa löytää Wiekin kylän ja Eldenan keskiaikaisen sisterssiläisluostarin rauniot 1100-luvun lopulta. Kuten moni suomalainenkin kaupunki, Rügenin suositun lomasaaren läheisyydessä sijaitseva Greifswald on kesällä eloisa ja vireä, talvella unelias paikkakunta, jonne yliopisto tuo kaivattua sykettä.

Kaupungin restauroinnin ja jälleenrakennuksen ohella myös yliopisto rakentaa aktiivisesti. Esimerkiksi historian laitos on saamassa uudet tilat ja hienoa vanhaa observatoriorakennusta kunnostetaan. Näiden lisäksi myös kirjasto on saanut Vanhankaupungin kampuksella, Rycke -joen rannalla uudet, modernit tilat. 

Työpisteeni Vanhankaupungin kampuksella vuoden alussa. Kirja- ja muistiinpanopinot ovat kasvaneet tuosta viime kuukausina melkoisesti.
Kansainvälistä ja poikkitieteellistä

Yhdysvaltojen tutkijavaihdon jälkeen ulkomailla asuminen ja työskentely Saksassa ei ollut kummoinenkaan shokki. Asuntokin löytyi kohtuullisen helposti. Sen sijaan leimattujen ja allekirjoitusta vaativien paperilomakkeiden määrä yllätti toimistossa jos toisessakin. Ainakin entisen Itä-Saksan puolella yhteiskunta on vielä monessa asiassa paperivetoinen, mikä Suomesta muuttavan kannattaa huomioida. Muita mahdollisia kulttuurimutkia voi aiheuttaa se, että toisin kuin omassani, vuokra-asunnon kalustukseen ei välttämättä kuulu keittiön peruskalusteita tai kylpyhuoneen pesukalusteita.

Tutkijakoulussa, jossa työskentelen on tällä hetkellä Saksassa kymmenkunta väitöstutkimusta tekevää jäsentä. Koska tutkijaryhmä on kansainvälinen, työkielenämme toimii englanti. Käytännössä asioiden hoitamiseen Greifswaldissa tarvitaan kuitenkin saksankielentaitoa pankin tiskiltä sairasvakuutustoimistoon ja hallintopapereiden täyttämiseen. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että jos passiivinen kielitaito on jo hyvä pohja ja omastakin tankerosaksastani on kuoriutunut kuluneina kuukausina kohtuullinen työkieli, jolla kehtaa pitää työpajapaperin tai osallistua paneelikeskusteluun.

Kansainvälisyys näyttäytyy tutkijakoulussamme paitsi eri maista tulevina työtovereina, ulkomaalaisina vierasluennoitsijoina ja konferenssimatkabudjettina, myös kannustuksena suorittaa osa väitöstutkimuksesta joko Lundissa tai Tartossa. Kansainvälisyyden lisäsi keskeinen elementti on aito poikkitieteellisyys. Tutkija- ja kirjallisuusseminaarissamme käsitellään rajojen tutkimusta hyvin monenlaisista lähtökohdista ja edustamme useita eri aloja historian eri osa-alueista politiikan tutkimukseen ja kirjallisuuden tutkimuksesta taiteen tutkimukseen. Keskiajan tutkijana edustan itse vanhimpia ajallisia kerrostumia ja on melkoinen rikkaus päästä testaamaan omia ajatuksia ja työvälineitä näinkin monivivahteisessa ympäristössä. Koko yliopiston tasolla kansainvälinen toimisto järjestää vapaamuotoisia tutustumismahdollisuuksia ja ajanvietettä ulkomaalaisille opiskelijoille ja työntekijöille.

Vanhankaupungin keskiaikainen toriaukio, punainen rakennus kuvassa on vanha raatihuone.
 

Tee työtä ja nauti kulttuurista

Yhä useammalle liikkuvalle tutkijalle asemoituminen työn ja perheen välillä saattaa osoittautua haastavaksi. ”Baltic Borderlands” -tutkijakoulu on onneksi niin kutsuttu perheystävällinen yksikkö, jossa opetus ja työskentely on suunniteltu huomioimaan myös perheellisten tarpeet.

Työskentelymme koostuu ensisijaisesti väitöstutkimuksen tekemisestä, jota rytmittävät ohjaajatapaamiset, seminaarikokoontumiset ja lähes viikoittaiset ulkomaiset vierasluennot, joille osallistumme. Varsinaista omaa opetusta useimmilla meistä ei ole, minkä koen itse pienenä harmina. Sen sijaan järjestämme vuosittain tutkimusalamme konferenssin ja meitä kannustetaan ja tuetaan taloudellisesti esiintymään konferensseissa ulkomailla ja Saksassa. Tämän lisäksi meillä on omia artikkeli- ja muita projektejamme. Itse olen kenään aikana osallistunut paneelikeskusteluun Greifswaldin Tag der Wissenschaftissa ja hansatutkijoiden työpajaan Braunschweigissa. Mikä saattaa yllättää suomalaisen väitöskirjatutkijan Saksassa on se, että useat luennoitsijat pitävät esityksensä käytännössä suoraan paperilta. Ensimmäistä omaa esitystäni pitäessäni tämä oli toki melkoinen helpotus.

Greifswald on myös saksalaisen romantiikan ajan maalari Caspar David Friedrichin (1774–1840) kotikaupunki. Vanhassa kaupungista löytyy hänen museoitu syntymäkotinsa. Alueella onkin mukavasti kulttuuritarjontaa Nordische Klang -pohjoismaisen musiikin viikoista Bach -viikkoon ja Eldenan Jazz -päiviin. Varsinaisten suurempien tapahtumien lisäksi kaupungissa on teatteri ja Etu-Pommerin maakuntamuseo taidemuseoineen. Kaupungin keskiaikaisissa kirkoissa sekä erilaisissa kahviloissa ja baareissa, kuten Kultur Barissa ja Cafe Koeppenissä järjestetään konsertteja ja muuta kulttuuritoimintaa. Kiitos musiikkikoulun kaupungissa on myös runsaasti paikallisia yhtyeitä, jotka esiintyvät esimerkiksi St. Spiritus -kulttuurikeskuksessa.

Kokonaisuutena työskentely Greifswaldissa on päässyt hyvin alkuun ja sekä työyhteisö että yliopiston tarjoamat puitteet ovat olleet erittäin kannustavia. Erityisen tyytyväinen olen monipuolisiin verkostoitumismahdollisuuksiin sekä saamaani asiantuntevaan tukeen ja ohjaukseen. Erityinen kiitos kuuluu myös saksalaisille ja kansainvälisille työtovereilleni.

Työpajan väkeä Braunschweigissa suorittamassa mikrohistoriallista henkilötutkimusta.


Kuvat: Teemu Korpijärvi 

Linkit:


http://www.uni-greifswald.de/

http://www.greifswald.de/de/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti